Marketing college, Marketing en linkbuilding collectief

By

5 Handige SEO Tools

In deze serie artikelen bespreek ik iedere keer 5 handige SEO tools. Deze keer zijn dat Online tools welke nuttig zijn voor linkbuilding, het bepalen van keyword rankings in Google en het herschrijven van SEO artikelen.

SEO tools:

1. Bulk Pagerank checker

Bij linkbuilding is het belangrijk dat we de Pagerank weten van de pagina’s waarop backlinks worden geplaatst. Soms vind je op forums wel eens hele waslijsten met social media sites of directories waar je links op kunt plaatsen. Websites met pagerank 0 zijn niet zo interessant. Je hebt een paar backlinks nodig die geplaatst zijn op Pagerank 0 sites voor de linkvariatie maar voor goede effecten op je keyword rankings wil je het liefst backlinks op pagina’s met een hoge Pagerank. Met de gratis bulk pagerank check tool kun je met de druk op een knop de pagerank waardes van een hele lijst van url’s bepalen. Vervolgens kun je deze lijst ook exporteren als CSV file. Zo kun je in een oogopslag zien welke sites het interessantst zijn voor linkbuilden. De tool heeft een klein nadeel, namelijk dat webpagina’s met PR1 worden afgebeeld als PR10. Er zijn maar een paar websites die zo’n hoge score hebben dus dat zul je in de praktijk  bijna niet tegen komen.

2. Linklicious

Het plaatsen van backlinks is belangrijk om met je keywords te stijgen in de Google rankings. Als die backlinks echter niet geïndexeerd worden dan heb je er niets aan.  De Googlebot doet niets anders dan de hele dag door websites indexeren om die toe te voegen aan de Google database. Pas als de pagina waarop jij je backlink hebt geplaatst is opgenomen in deze database heb je er wat aan. De betaalde www.linklicious.me tool zorgt ervoor dat al je links worden geïndexeerd.

Quote linklicious:

  • Auto-shorten and rewrite links using a 301 direct
  • Publish the links for Google to learn about at a rate that you define
  • Ping them using multiple ping services
  • Track when Google finds your link
  • Re-ping links as necessary for uncrawled links

In het kort komt het erop neer dat deze service jouw links net zolang aan blijft bieden aan Google tot ze geindexeerd zijn. Er wordt bijgehouden of dat ook gebeurt, het is dus niet een kwestie van ‘op hoop van zegen’. Om deze tool te kunnen gebruiken moet je een lijstje hebben van alle backlinks die je hebt gebouwd, dat vereist een strakke linkbuild administratie.

3. Pingfarm

Met deze gratis tool kun je je lijsten met backlinks laten ‘pingen’. Als je je links invoert in Pingfarm dan meldt deze tool ze aan op een uitgebreide selectie van sites zoals www.weblogs.com Dat zijn sites die automatisch informatie ontvangen van met name blog sites, iedere keer als die nieuwe content hebben. Mensen die op de hoogte gebracht willen worden wanneer hun favoriete blogs zijn ge-update kunnen zich ‘abonneren’ op RSS feeds. Sites zoals weblogs.com bemiddelen hierin. De Googlebot indexeert dit soort sites ook dus als jij jouw backlinks pingt via Pingfarm verschijnen deze op sites zoals weblogs.com en is de kans groot dat Google er op die manier kennis van neemt.

Quote van weblogs.com:
“Bloggers and other publishers of content benefit from pinging the server because: It helps improve the speed at which search engines index your content. Many of the large search engines access the Weblogs.com ping stream and use it to update their search indexes.”

Gebruik deze tool met mate, herhaaldelijk dezelfde backlinks pingen kan opgepikt worden als spam.

4. SERPS checker

Bij een linkbuildingcampagne hoort ook het meten van de resultaten. Wil je goed kunnen volgen hoe je keyword rankings veranderen over een langere periode dan heb je een professioneel SEO pakket nodig. Als je echter af en toe een steekproef wil nemen of graag wilt zien hoe een concurrent ervoor staat voor bepaalde keywords kun je ook de SERPS (Search Engine Results Pages) checker gebruiken. Met deze tool kun je kiezen met welke versie van google moet worden gezocht, google.nl staat als 13e van boven in de lijst. Verder kun je het zoekwoord en je domeinnaam ingeven. Het is alleen geschikt om even snel de rankings te checken. Je kunt geen resultaten exporteren, wat je met bijvoorbeeld een pakket als Advanced  Web Ranking wel kunt.

5. Spinprofit

Het schrijven van goede SEO artikelen kost tijd en moeite. Het voelt af en toe een beetje zonde wanneer je een artikel, na al het werk dat je erin hebt gestopt, maar één keer kunt gebruiken. Met een tool als spinprofit kun je handmatig de tekst van je artikel aanpassen door synoniemen toe te voegen, bijvoorbeeld: Het is {belangrijk | zeer belangrijk | noodzakelijk} voor {linkbuilding | het plaatsen van backlinks | het linkbuilden} om {uniek geschreven | unieke | speciaal geschreven} artikelen {te plaatsen | in te sturen| te submitten}.

Het is belangrijk voor linkbuilding om uniek geschreven artikelen te plaatsen.

Er zijn meerdere variaties mogelijk voor deze zin en dat kun je met spinprofit op de volgende manier bewerkstelligen. Het is belangrijk voor linkbuilding om uniek geschreven artikelen te plaatsen. Door zelf synoniemen toe te voegen voor woorden en zinsneden in het bovenstaande format kan spinprofit zelf verschillende versies maken van één artikel waarbij ieder artikel ‘uniek’ is. Als je eenzelfde artikel meerdere malen wilt plaatsen op verschillende sites zorg er dan voor dat de teksten er voldoende anders uit zien, een algemene stelregel is 30% verschillend. Uiteraard pas je ook de titel aan en kun je overwegen om de opmaak en indeling van de tekst  aan te passen.

Het gebruik van deze SEO tools is voor eigen risico. Buitensporig gebruik kan tot negatieve resultaten leiden en bij twijfel is het verstandig om het advies van een SEO consultant te vragen.

Binnenkort volgt deel 2 van 5 handige SEO Tools.

Auteur: Dr Alexander van Aken
Dr schrijft artikelen met als thema Wat is SEO