Marketing college, Marketing en linkbuilding collectief

By

Het verschil tussen NoFollow en DoFollow links

Om de rankings van je keywords te bevorderen in Google is het belangrijk om op andere sites links te plaatsen (backlinks) die verwijzen naar jouw site. Hoe hoger de PageRank van zo’n externe site hoe sterker de effecten op je rankings. Afgezien van de PageRank is het voor linkbuilders ook zeer belangrijk om te weten of geplaatste backlinks NoFollow of DoFollow zijn. Wat wordt hier nou mee bedoeld?

Een backlink geplaatst op een website met een hoge PageRank ontvangt een beetje van die PageRank en geeft dit door aan jouw site, dit wordt ook wel aangeduid met de term ‘Link Juice’. Even kort door de bocht genomen betekent het dat Pagerank via een backlink van één site naar de andere ‘vloeit’. Als website beheerder kun je deze Link Juice Flow blokkeren door aan een link de eigenschap ‘NoFollow’ toe te voegen.

Kijk bijvoorbeeld eens op de Engelse wikipedia site over het onderwerp NoFollow en scroll naar beneden naar de sectie genaamd : References. Deze Wikipedia pagina heeft een PageRank van 7. De linkjes in de referenties naar externe pagina’s ontvangen echter helemaal niets van deze PageRank. Kijk bijvoorbeeld eens in de source van de pagina. In FireFox en Chrome – rechter muisklik en kies ‘View Page Source’ (Broncode Weergeven) en in Internet Explorer is het ‘View Source’ (Bron Weergeven). Zoek met CTRL-F op ‘the nofollow attribute and SEO’. Vervolgens zie je een uitgebreide lap tekst met allerlei termen. Daarin verborgen zit het volgende stukje code:

<a rel=”nofollow”…

Wikipedia voegt standaard dit stukje code toe aan links die verwijzen naar sites buiten het wikipedia domein. Facebook alsook andere grote sociale media sites doen hetzelfde. Je kunt dus helaas niet even snel makkelijk wat hoge PR backlinks scoren. Wanneer het stukje code zoals hierboven beschreven staat ontbreekt dan is de link automatisch DoFollow en geeft deze wel wat PageRank door.

Het is dus belangrijk bij het linkbuilden om te controleren of de website waarop je je links wilt plaatsen uberhaupt DoFollow backlinks toestaat. Moet je daarvoor dan iedere keer in de broncode gaan zoeken? Gelukkig hoeft dat niet. Er zijn diverse plug-ins beschikbaar voor je browser waarmee je in een oogopslag kunt zien of backlinks DoFollow zijn.Tools

Met de browser addon Search Status voor Firefox worden alle NoFollow links op een website ge-highlight in roze, kan niet missen. Ook SEOquake is geschikt voor deze functie en heeft daarnaast ook vele andere handige SEO tools. Zowel Internet Explorer en Chrome blijven achter voor wat betreft goede SEO browser plugins. Ik doe daarom ook geen aanbevelingen voor deze browsers. Eerder adviseer ik om bij het linkbuilden standaard FireFox als browser te gebruiken.

Tot slot nog een opmerking over link variatie. Het is belangrijk om DoFollow backlinks te plaatsen op websites met een hoge PageRank om je keyword rankings te bevorderen. Google houdt echter niet van onnatuurlijke linkpatronen. Zorg er dan ook voor dat je bij het linkbuilden ook een aantal NoFollow links bouwt naar je site.

Auteur: Alexander van Aken
Dr Alexander van Aken  schrijft artikelen met als thema Wat is SEO