Marketing college, Marketing en linkbuilding collectief

By

Hoe kom je aan backlinks?

Om te bepalen hoe hoog een webpagina in Google wordt opgenomen maakt Google gebruik van een algoritme. Hoe dit algoritme precies in elkaar zit weet niemand. Maar er is wel veel over bekend.
Naar schatting maakt Google gebruik van 200 variabelen – ranking factoren – in haar algoritme. Iedere factor heeft een bepaalde weging in het algoritme.
De twee ranking factoren welke het zwaarst wegen zijn backlinks en content. Backlinks zijn de ranking factor waarmee Google ooit begon en groot mee geworden is.
Google beschouwd backlinks als stem voor een website. Hoe meer backlinks een website heeft hoe meer stemmen deze heeft. Hoe meer backlinks je website heeft hoe beter dat voor je ranking is dus.
Niet alleen het aantal backlinks zijn belangrijk. De autoriteit (belangrijkheid) van een website welke naar je linkt weegt mee. En een andere factor welke daarbij belangrijk is, is de relevantie van de link.
Als je bijvoorbeeld een website over autoverzekeringen hebt dan is een link vanaf een andere autoverzekeringen site meer waard dan een link van een website over bedrijven in Amsterdam.
Backlinks zijn dus belangrijk voor je ranking. Maar hoe kom je dan aan backlinks? In dit artikel zullen we een aantal methoden met je delen voor het verkrijgen van backlinks.
Backlink methode 1: maak eerst een blog
Maak eerst een blog (tenzij je al een blog hebt natuurlijk). Nu vraag je je misschien af waar dat voor nodig is. Een blog maken is niet perse nodig, waar het om gaat is dat je iets hebt wat het ‘linkwaardig’ is. En meestal is dat een blog (content).
Heb je bijvoorbeeld een webshop dan zal deze bestaan uit de homepage, categoriepagina’s en productpagina’s. Een andere webmaster zal niet zo snel naar je webshop een link opnemen maar als je bijvoorbeeld een mooi artikel op je site hebt waarin de werking van product X wordt uitgelegd dan is dat al een stuk interessanter.
Waar het omdraait is dat je iets linkwaardigs creëert. Dit kan tekstuele content zijn (een blog) maar dit kan ook een video, fotomateriaal of een infographic zijn.
Een ander voordeel van een blog is dat je gevonden kan worden op meer (long tail) zoekwoorden. Hiervoor kan je je blogartikelen gaan richten op de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.
Backlink methode 2: het laag hangende fruit
Webmasters welke aan linkbuilding doen zijn vaak op zoek naar het laag hangende fruit; hoe kan je met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk backlinks verkrijgen?
Zeker voor een beginnende site is het een goede strategie om eerst te gaan kijken naar het laag hangende fruit. Zo kan je op redelijk korte termijn je site laten stijgen in de ranking van Google.
Om opzoek te gaan naar het laag hangende fruit heb je wel software nodig. De software van Ahrefs bijvoorbeeld. Zij hebben een functie welke zij de ‘Link Intersect Tool’ noemen.
Wat deze tool doet is bekijken welke links je concurrenten hebben maar jij nog niet.
De URL’s van je concurrenten kan je zelf opgeven. Indien je concurrenten gemeenschappelijke backlinks hebben dan is dit een teken dat het hoogst waarschijnlijk vrij eenvoudig is om hier links te krijgen.
De enige inspanning welke je nu nog hoeft te verrichten is de webmaster een email te sturen.
Backlink methode 3: aanmelden bij directories
In Nederland hebben we zeer veel directories zoals startpagina.nl, startkabel.nl, jouwpagina.nl en startze.nl
Je site aanmelden bij directories is laagdrempelig om te doen. Het enige wat je hoeft te doen is het aanmeldformulier invullen. En natuurlijk gaan niet alle beheerders je linkaanvraag honoreren. Maar als je je site aanmeld bij de directories welke relevant zijn voor je website dan verhoog je aanzienlijk je kansen.
Backlink methode 4: aanmelden bij bedrijvengidsen
Je bedrijf aanmelden bij bedrijvengidsen is nog zo’n methode om snel aan backlinks te komen. Behalve je adresgegevens zullen vrijwel alle bedrijvengidsen de URL van je website vragen.
Je kunt je bedrijf aanmelden bij algemene bedrijvengidsen en bij gidsen welke zich richten op een bepaalde branche. De gidsen welke zich richten op een bepaalde branche zijn uiteraard van grote waarde voor je backlink profiel omdat deze links relevant zijn.
Backlink methode 5: maak een persbericht
Een andere methode voor het verkrijgen van backlinks is het versturen van een persbericht. Met deze methode moet je ook een beetje het ‘geluk’ hebben dat de pers je persbericht overneemt. Maar daar heb je zelf veel invloed op.
Journalisten zitten natuurlijk alleen te wachten op iets wat echt nieuwswaardig is. Een persbericht van je webshop in geurkaarsen dat geurkaarsen met vanillegeur in je assortiment zijn opgenomen zal natuurlijk niet opgepikt worden. Je zal echt wel iets nieuwswaardigs te vertellen moeten hebben.
Cruciaal daarbij is dat je de online krant een reden geeft om een link naar je website op te nemen. Bijvoorbeeld omdat er op je website veel meer informatie over het onderwerp te vinden is dan in het persbericht vermeld staat.
Het kan een aardige investering in tijd zijn om met iets nieuwswaardigs te komen maar het kan zeker de moeite waard zijn. Websites van online kranten hebben een hoge autoriteit in Google en geven daardoor veel ‘linkjuice’ door.
Backlink methode 6: maak interne links
Het maken van interne links is super eenvoudig en je bent van niemand afhankelijk. Het maakt voor Google niet veel uit of een link van een extern domein komt of vanaf je eigen domein. Google ziet links als stem tussen webpagina’s en niet als stem tussen domeinen.
En het mooie van interne links is dat je precies de anchor teksten kan bepalen zoals je ze wilt (gebruik je zoekwoorden als anchor teksten).
Waarvoor het plaatsen van interne links nuttig kan zijn is om pagina’s welke redelijk scoren in Google een duwtje in de rug te geven. Stel je hebt een webpagina welke op de tweede pagina van Google staat. Door interne links naar deze webpagina te bouwen kan je deze pagina naar de eerste pagina van Google pushen.