Marketing college, Marketing en linkbuilding collectief

By

Linke building

Laten we het eens hebben over linkbuilding. Links kopen. Link pakketten kopen. En de zin & onzin ‘adviezen’ die je van zgn. ‘SEO experts’ op internet hierover tegenkomt.

Betrouwbare Google Experts

Het lijkt erop dat een flink aantal “SEO experts” directe lijnen met Google onderhoudt. Men adviseert er lustig op los en weet exact wat wel en niet te doen m.b.t. links verkrijgen. De lezer wordt gemakkelijk op een dwaalspoor gezet met boodschappen als ‘koop géén links, of nog erger: linkpakketten!’ Het ergerlijke is soms de oppervlakkigheid in de betreffende berichtgeving hierover op verschillende “SEO-websites”. Makkelijk scoren. Het signaal afgeven aan je lezer ‘ik weet dit, ik ben betrouwbaar en ik overtreed geen Google regels, vertrouw mij; als expert help ik je graag verder’. Veel van dergelijke ‘experts’ zijn zelfs slechts enkele jaren ‘werkzaam’ binnen het SEO-segment, en hebben zelfs in sommige gevallen vluchtige fora-info samengebald tot “belangrijke informatie”. Iedereen is expert en iedereen weet precies wat Google wel en niet ’toestaat’.

Geen links kopen…

… Maar hoe doen anderen dat dan toch?

Websites die we bovenaan treffen in de vrije zoekresultaten van Google, ze doen het allemaal: ‘links kopen’. Natuurlijk weten zij welke regels zij hierbij in acht (moeten) nemen en is er vaak een eigen, deskundig, SEO team aanwezig. Zo vinden ook vooral grotere ondernemingen het prettig om doorverwijzingen te ontvangen van bijvoorbeeld relevante site’s als Startpagina.nl. Laten de dochterpagina’s van Startpagina.nl hier nu in veel gevallen geld voor vragen, dan is er dus sprake van ‘links kopen’. Maar ook een informatief artikel, waarin een paar links zijn opgenomen, vindt aftrek ondere vele grotere internet-ondernemingen. Betaald en wel. Mits maar gepubliceerd op relevante websites die er toe doen.

  • Kun je veilig aan linkbuilding doen? Er bestaat geen ultieme veiligheid. Ook grotere online ondernemingen kunnen aangepakt worden door Google middels een ‘penalty’ of ‘ban’. Je kunt wel trachten de risico’s te beperken en met gezond verstand aan de slag te gaan.
  • Eenzijdige linkbuilding kan op den duur funest worden (continu vanuit dezelfde -soort- bronnen links afnemen), evenals het spuien van ‘zoekwoorden-anchorteksten’. De ervaren linkbuilder weet dit.
  • Wij merken dat er nogal wat misverstanden bestaan omtrent “linkbuilding“. Eigenlijk zou er niet doorlopend gesproken moeten worden over ‘linkbuilding’, maar over het ontvangen van ‘internet-signalen’ naar een website. Het ontvangen van doorverwijzingen, waaronder links.
  • Koop je links/ signalen naar je website via een ervaren SEO bureau, dan kun je goed geholpen worden. Het kopen van links naar je website kan vooral ‘kwaad’ wanneer het betreffende bureau zijn huiswerk niet goed doet, slechte bronnen gebruikt en teveel aan keyword spam doet, of nóg erger: zelf de linkbuilding gedeeltelijk uitbesteed aan black hat seo bedrijven.
  • Een ervaren SEO bureau kent zijn bronnen en weet waar gemakkelijk nieuwe bronnen te verkrijgen zijn. Er wordt gezocht op efficiënte, tijdsbesparende manier, zodat ‘verse toevoer’ best behoorlijk snel voor handen is.
  • Ook al laat je honderd links plaatsen (signalen, links etc.), het tijdsbestek waarin deze gepubliceerd worden is vooral belangrijk. Natuurlijk wil je deze links/ signalen niet binnen 1 of 2 dagen naar je website ontvangen. Dat komt “wat onnatuurlijk” over. Een handmatige, verspreide plaatsing binnen een wat ruimer tijdsbestek is dan op zijn plaats.
  • Waarin onderscheidt een ervaren Online marketing bureau zich zoal? Door vooral onafhankelijk te (blijven) denken & handelen. Het principe ‘meten = weten’ te hanteren. Mooie resultaten te behalen voor klanten en dit kunnen blijven continueren.