Marketing college, Marketing en linkbuilding collectief

By

SEO-schrijven: een korte introductie

SEO-schrijven is een vak apart. Er zijn veel misverstanden over het schrijven van dit soort teksten. Een voorbeeld hiervan is dat sommige internetgebruikers vaak denken dat je maar zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst moet 'proppen' en dat de tekst dan hoog terechtkomt in de zoekresultaten. Dit klopt ondertussen (gelukkig) niet meer. Het doel van SEO-teksten schrijven is de inhoud van je tekst zo duidelijk mogelijk maken voor lezers en zoekmachines. Dit kan niet meer door teksten vol te gooien met zoekwoorden. Maar hoe werkt het schrijven van SEO-teksten dan wel?

Goede balans vinden

Het is bij het schrijven van SEO-teksten belangrijk om te onthouden dat je een goede balans moet vinden. Je kunt een SEO-tekst laten schrijven door een SEO-tekstschrijver, maar je kunt dit ook zelf doen. Als je het zelf doet is het zaak om goed te weten hoe je dit het best aanpakt. Dit betekent bijvoorbeeld dat de tekst goed leesbaar moet zijn voor mensen en niet voor Google. Als dit niet zo is, dan haken lezers al hel snel af. Daartegenover staat dat zoekmachines kunnen begrijpen waar jouw tekst over gaat. Als je hierin slaagt, dan wordt jouw tekst hoger geplaatst bij zoekresultaten. Zo kun je heel makkelijk extra bezoekers genereren – hoe hoger jouw tekst staat bij zoekresultaten, hoe meer bezoekers er op je pagina terechtkomen. Een lastig aspect is dat zoekmachines duidelijke aanknopingspunten nodig hebben om een tekst te kunnen begrijpen, omdat ze gewoonweg niet kunnen interpreteren zoals mensen dat doen. Om dit makkelijk te maken voor een zoekmachine moet je gebruikmaken van zoekwoorden.

Hoe gebruik je zoekwoorden?

Een SEO-tekst valt of staat met het juiste gebruik van zoekwoorden. Dit hoeven niet per se aparte woorden te zijn. Het kan ook gaan om combinaties van woorden of zelfs hele zinnen. Het doel is dat jouw tekst bovenaan komt te staan in een zoekmachine wanneer iemand zoekt op een bepaalde combinatie van woorden. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Een paar tips vind je hieronder.

  • Ten eerste is het zaak dat je de zoekwoorden strategisch in de tekst plaatst, bijvoorbeeld in kopjes en tussenkopjes.
  • Daarnaast is het belangrijk dat je de tekst op zo’n manier indeelt zodat lezers niet afhaken. Dit kun je doen door het gebruik van tussenkopjes, korte alinea’s en bulletpoints (zoals deze).
  • Zorg voor een interessante kop en meta-description. Dat laatste is de korte omschrijving die je ziet bij elke zoekresultaat.
  • Spoor je lezer aan tot actie, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, het bestellen van een product of het volgen van iemand. Dit klinkt heel marketing-achtig, maar dit is niet per se het geval. Zo kun je een interessant artikel schrijven en vervolgens mensen wijzen op een nieuwsbrief, website of Twitter-account.

Wat maakt een goede SEO-schrijver?

Iemand die goede SEO-teksten schrijft, is sowieso een goede tekstschrijver en copywriter. Het is namelijk zo dat de allerbeste SEO-tekstschrijvers een balans weten te vinden tussen de zoekmachine en de lezer. De teksten die geschreven worden door deze topschrijvers kun je niet eens herkennen als SEO-tekst, terwijl de tekst wel hoog eindigt in zoekresultaten en veel lezers aantrekt. Zo zorgen deze schrijvers voor een perfect huwelijk tussen de twee werelden. Daarnaast is het erg belangrijk dat een SEO-schrijver weet hoe zoekmachines werken. Als de schrijver dit weet, kan hij of zij deze kennis ombuigen in het schrijven van een tekst die begrepen en hoog geplaatst wordt door zoekmachines, en tegelijkertijd graag gelezen wordt door klanten. Wil je het schrijven laten uitbesteden? Kies dan voor Textmakelaar.nl.