Marketing college, Marketing en linkbuilding collectief

By

Waar plaats ik mijn backlinks?


 

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN BEGIN 2013 EN IS NIET MEER VAN TOEPASSING VOOR ONLINE MARKETING IN 2015. HET KENSCHETST DE SITUATIE VAN DIE PERIODE EN HEEFT VERDER VOOR SEO ALLEEN HISTORISCHE WAARDE.

Linkbuilding is het plaatsen van links op andere websites. Een link geplaatst op een andere site die naar onze site verwijst wordt ook wel backlink genoemd. Er zijn in principe twee type links, namelijk keyword links en URL links.

Een URL link is puur en alleen de URL van de site zelf, bijvoorbeeld: http://www.spechtenbever.nl, http://www.soecken.nl of http://www.deschrijverette.nl.
Keyword links zijn URL links met daaraan teksten gekoppeld, ook wel anchortekst genaamd, voorbeelden hiervan:

Houten Kinderspeelgoed
Wat is SEO?
Linkbuilding en SEO advies

hyperlinkVeel websites bieden de mogelijkheid om via een menu een hyperlink aan een tekst toe te voegen, veelal wordt daarvoor het symbool van een keten of een ankertje gebruikt. In deze gevallen is het erg makkelijk om een link te plaatsen want je hoeft alleen maar een gedeelte van de tekst te ‘highlighten’ en vervolgens open je via het linksymbooltje een popup venster waarin je de link kunt plaatsen.

Er zijn echter ook nog veel oudere websites die niet voorzien zijn van dit soorts handige Wysiwyg interfaces maar waar je wel handmatig links kunt plaatsen. Hiervoor is het nodig om wat eenvoudige code toe te kunnen passen.

Stel we hebben de website http://www.soecken.nl waaraan we de anchortekst ‘internetmarketing’ toe willen voegen dan is de HTML code als volgt:

< a href=”http://www.soecken.nl”>internetmarketing < /a>

Meer en meer websites gebruiken in plaats van HTML een ander format genaamd BBCode. In dat geval ziet onze link er als volgt uit:
[url=http://www.soecken.nl]internetmarketing[/url]

Waar plaatsen we de links?

Er zijn verschillende soorten websites waar je links kunt plaatsen:

 

  • Artikelensites
  • Forums
  • Directories
  • Sociale media
  • Social bookmarking sites
  • Blogs

 

 

Artikelensites

Op artikelensites kun je een account aanmaken als auteur en vervolgens een zelfgeschreven artikel indienen. Soms worden de artikelen gelijk geplaatst terwijl op andere sites het artikel eerst moet worden goedgekeurd door een moderator.

Een aantal voorbeelden van Nederlandse artikelensites:

www.mijnpersbericht.com
www.persjournaal.nl
www.plazilla.com

Denk bij het schrijven van een SEO artikel aan het volgende. Schrijf een enigszins algemene tekst welke relevant is voor je eigen website. Waar het om gaat is dat het verhaal interessant is voor lezers en niet puur moet dienen als zelfpromotie. Websites waar een moderator de artikelen keurt zullen vrijwel nooit artikelen goedkeuren die puur en alleen reklame zijn. Het is dus de kunst om een artikel dusdanig te schrijven dat je er een link naar je eigen site kunt plaatsen zonder dat het er te dik bovenop ligt dat je aan het linkbuilden bent. Biedt dus wat interessants, voor wat hoort wat, de artikelensite krijgt een interessante bijdrage en jij krijgt een backlink.

Forums

Forums zijn een uitgelezen mogelijkheid om je website te promoten door in te haken op discussies die relevant zijn met betrekking tot jouw site. Heb je een relevante discussie gevonden dan kun je in een reactie een keyword link plaatsen (bijvoorbeeld contactlenzen). Dat wordt echter niet altijd gewaardeerd. De meeste forum moderatoren begrijpen inmiddels heel goed hoe SEO werkt en het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat je bijdrage wordt verwijderd. Een betere aanpak is om een profiel aan te maken waar de keyword link naar de site verwerkt zit in de signature. Op die manier verschijnt er een link iedere keer als je een reactie plaatst. Ook hierbij is het verstandig om eerst een paar keer te reageren alvorens je de signature aanzet. Forum zoek tool… Met deze tool kunt u eenvoudig forums vinden waar een reactie kan worden geplaatst.

Directories

Directory sites en startpagina’s waren heel nuttig toen de zoekmachines nog niet zo goed waren. Veel mensen gebruikten dit soorts sites om websites over bepaalde onderwerpen te vinden. Inmiddels gebruikt iedereen Google. Desalnietemin zijn er nog veel van dit soorts sites in omloop, zoals bijvoorbeeld:

www.linkexplorer.nl
www.hiervindjealles.nl
www.numberonelinkdirectory.com
www.gids.web.nl
Meer gratis directory’s…

Deze sites bestaan al geruime tijd en het is makkelijk om links te plaatsen. Sommige sites accepteren nieuwe links automatisch en bij andere sites wordt er de aangemelde link eerst door een moderator bekeken. Het kan soms maanden duren voordat een link wordt goedgekeurd.

Bij startpagina’s is het de bedoeling dat je contact opneemt met de beheerder met het verzoek tot opname van jouw link op zijn/haar pagina. Ook dit kan lang duren en sommige startpagina’s worden niet meer beheerd, dit zijn dus digitale kerkhoven waar niemand meer bij kan.

Sociale Media

Social media sites, ook wel aangeduid als Web 2.0 zijn pagina’s met user generated content oftewel de gebruikers bepalen de inhoud van de website. De bekendste voorbeelden zijn Facebook en Twitter. Het is aan te raden voor ieder bedrijf om Twitter, Facebook en Linkedin accounts aan te maken. Als je interessante updates plaatst op deze sites dan zullen mensen je misschien gaan volgen en dit kan leiden tot direct verkeer naar je site. Activiteit op social media zal echter geen sterke invloed hebben op de Google keyword rankings. Nog niet zo lang geleden was het officiele standpunt van Google dat links geplaatst op Facebook en Twitter niet worden meegewogen in de rankings. Inmiddels is dat standpunt veranderd in die zin dat Google wel rekening houdt met Facebook en Twitter accounts met vele volgers. Als jij zelf een tweet verstuurt met een update over je website en je hebt 100 followers dan heeft dit geen invloed op de Google rankings. Als iemand als Oprah Winfrey de URL van jouw website zou tweeten dan is het een ander verhaal.

Er zijn op zich wel wat social media sites die het plaatsen van DoFollow links toestaan zoals bijvoorbeeld:

www.ekudos.nl
www.tagza.com

Het plaatsen van links op dat soorts sites heeft dus wel invloed op de rankings.

Social Bookmarking Sites

De social bookmarking sites vallen ook in de Web 2.0 categorie omdat je hier als user een account kunt aanmaken en je favoriete bookmarks kunt bewaren. Deze kun je ook publiekelijk toegankelijk maken en daarmee kan de Google bot dus ook jouw profiel vinden met alle links die je deelt. Een aantal voorbeelden:

www.public.bookmax.net
www.myhq.com

Blogs

Als je er de tijd voor hebt dan biedt het bijhouden van een Blog een goede mogelijkheid om links te plaatsen. Het probleem is daarbij wel dat Google heel weinig waarde toebedeelt aan nieuwe blogs en dat pas na geruime tijd (minstens een jaar) de links op deze blogs bij gaan dragen aan de Google keyword rankings. Veel interessanter is het om links geplaatst te krijgen op populaire blogs die graag artikelen plaatsen van gast auteurs. Dit heet ook wel Blogbaiting. Dit houdt in dat je op zoek gaat naar populaire blogs met een hoge PageRank die relevant zijn voor jouw branche. Vervolgens zoek je de contact gegevens van de blogger en schrijf je deze aan met het voorstel om een gastblog te schrijven. Hou er hier rekening mee dat je de moeite neemt om de naam van de persoon te vinden en je ook te verdiepen in de blog zelf alvorens een voorstel te doen. Ook moet het artikel van goede kwaliteit zijn, beter dan het gemiddelde artikel dat bestemd is voor artikelensites. De blogger doet jou een groot plezier door een link op zijn/haar site naar jouw website te plaatsen dus daar moet ook wat voor teruggedaan worden.

Stuur nooit hetzelfde verhaal naar meerdere blogs, niemand houdt van duplicate content Laat eventueel artikelen schijven door SEO tekstschrijvers. Bijvoorbeeld door www.deschrijverette.nl.

Waar vinden we de websites om links op te plaatsen?

Een manier om links te vinden is via Google zelf. Zoek bijvoorbeeld op termen zoals:
‘gratis link plaatsen’ of ‘plaats artikel’ etc. Met deze tool kunt u eenvoudig en snel veel websites vinden.

SEO forums en blogs zijn goede bronnen voor het vinden van nuttige sites voor het plaatsen van backlinks. Ook kun je je abonneren op de Samson SEO services nieuwsbrief waarmee je iedere week een aantal gratis linksuggesties ontvangt.

Een andere aanpak is door te ‘spieken’ bij concurrenten. Via websites zoals opensite explorer en backlink watch kun je een lijst genereren met de backlinks die gebouwd zijn naar de site van je concurrent. Vaak zitten daar interessante sites tussen die jij ook kunt gebruiken voor het linkbuilden.

 

SEO professionals hebben een uitgebreide database met links opgebouwd over de jaren onderverdeeld in artikelen sites, directories, forums, blogs, social media, social bookmarking en andere sites waar men backlinks op kan plaatsen.

 

Volg Alexander op twitter