Marketing college, Marketing en linkbuilding collectief

By

Wat is nou een PageRank?

Om te stijgen in de Google keyword rankings is het van belang om links te plaatsen op andere websites, met een verwijzing naar jouw site. Bij het linkbuilden is het erg belangrijk dat je deze links plaatst op ‘goede’ sites. Maar wat is nou een goede site? Gezond verstand vertelt je al dat een link op een populaire, veel gelezen site (denk aan een blog van een bekende artiest) meer waard is dan bijvoorbeeld een link op de blog van een middelbare scholier over haar paard. Google maakt onderscheid tussen die 2 blogs door aan iedere website een waarde toe te kennen, de PageRank (PR). Er doet een anecdote de ronde  dat deze term is gebaseerd op de achternaam van een van de oprichters van Google, Larry Page. Waar of niet, het is zeker dat Google aan iedere website een waarde toekent tussen 0 en 10. Websites met PR10 zijn in de ogen van Google het meest interessant en sites met PR0 hebben volgens Google weinig waarde. (Sites die zogenaamd ‘unranked’ zijn , hebben nog geen waarde toebedeeld gekregen, of zijn hun PR juist kwijtgeraakt als sanctie vanwege spam).

Pagerank meten

De PageRank van een site wordt door Google berekend volgens een ingewikkeld algorithme. Kort samengevat: de PageRank van een website wordt bepaald door het aantal links afkomstig van andere websites. Daarbij worden ook de PageRank waardes van die andere websites meegewogen. Ontvang je 10 links van websites allemaal met PageRank 3 dan krijgt jouw site een hogere PageRank dan wanneer jij 10 links ontvangt van PageRank 2 sites. Hoe kun je nou zien wat de PageRank waarde is van een site? Je kunt handmatig de URL invullen op sites zoals: http://www.prchecker.info/check_page_rank.php. Makkelijker is het om een plugin voor je browser te installeren, zoals de Google Toolbar voor Internet Explorer, of bijvoorbeeld SearchStatus in Firefox (http://www.quirk.biz/searchstatus/). In Chrome kun je in de extensies zoeken naar pagerank.

Bij linkbuilding is het belangrijk dat je links plaatst op sites met hoge Pagerank

Een link afkomstig van een site met hoge PageRank geeft wat van zijn ‘linkjuice’ door aan jouw pagina. Dit werkt positief voor jouw eigen PageRank en voor de rankings van jouw keywords in Google. Nu zul je vaak zien dat veel sites waarop je links kunt plaatsen een hoge PR op hun homepage hebben, maar na plaatsing van de link zie je dat deze in de meeste gevallen terecht komen op een subpagina met PR0 of zelfs unranked! Heeft het dan toch zin om links te plaatsen op dat soort sites? Ja, binnen de SEO wereld is men het erover eens dat als jij een link weet te plaatsen op een site, waarvan de homepage een hoge PR heeft dat jij dan toch een fractie van deze PageRank waarde ontvangt. Om effect te zien in de rankings heb je echter een heleboel van dat soort links nodig. Vandaar dat het plaatsen van een link op de homepage van een blog met een hoge PR een enorme boost geeft aan je rankings. Het is dan ook aan te raden om een aantal van dit soort links te plaatsen (voor meer hoge PR blogs ga naar de website van Arjan Samson Linkbuilding & SEO advies).

Tot slot moet nog worden opgemerkt dat Google houdt van een natuurlijke linkvariatie. Een aantal links op hoge PR sites zorgt voor een sterke toename in keyword rankings, maar er moeten ook links afkomstig van lage PR sites worden gebouwd anders loop je het risico dat Google je site bestraft voor het onnatuurlijke linkpatroon.

Auteur: Alexander van Aken
Dr is onafhankelijk SEO consultant voor Oban Multilingual en schrijft artikelen met als thema Wat is SEO

Lees ook:

Meer over Google Pagerank…

Het verschil tussen DO-follow en NO-follow links…