Marketing college, Marketing en linkbuilding collectief

By

Webapplicatie ontwikkelen

Soms is alleen een website of andere software niet genoeg. In dat geval is een webapplicatie ontwikkelen een volgende stap die u kunt zetten. Een maatwerk webapplicatie helpt uw bedrijf of organisatie met communicatie en tegelijkertijd het verkopen van uw product of dienst. Maar voor u een webapplicatie laat maken, is het goed om uzelf eerst een paar vragen te stellen: welk doel moet de app hebben en wat gaat het uw doelgroep opleveren? Het is belangrijk om dit voor ogen te hebben. Het vormt de basis van de hele app.

Mobiel- of webapplicatie ontwikkelen?

Wanneer u de bovenstaande vraag voor uzelf hebt beantwoord, weet u ook wat voor app er gebouwd moet worden. Een mobiele app of een webapplicatie. Het verschil tussen deze twee is dat je een web app kunt openen via een internetbrowser. U hoeft dus niks te downloaden of te installeren. Wel werkt het alleen als u een internetverbinding hebt. Mobiele applicaties zijn ontwikkeld voor een specifiek platform zoals iOS of Android. De gebruiker moet deze apps eerst downloaden op het apparaat zelf.

Het voordeel van een webapplicatie ontwikkelen is dat het platform onafhankelijk gebruikt kan worden. Men hoeft immers niks te installeren. De updates gaan via de ontwikkelaar. Het enige wat de eindgebruiker nodig heeft is een recente internetbrowser en een stabiele internetverbinding. Een webapplicatie is ook op elk apparaat te openen. Op de smartphone of op de pc.

6 voorbeelden webapplicaties

● Intranet: organiseer en verbind collega’s binnen een intranet van uw organisatie;

● CRM Systeem: klantgegevens, contactgegevens registreren, contactmomenten; bijhouden etc;

● ERP systeem: hiermee verwerkt u alle processen van uw bedrijf in een online omgeving;

● Planningssoftware: voor het plannen van taken en activiteiten;

● API koppelingen: hiermee koppelt u gegevens van verschillende programma’s aan elkaar;

● Urenregistratie module: voor een overzicht in gewerkte uren van uw personeel.

Ontwerp in wireframe

Een aannemer heeft een bouwtekening nodig voor hij/zij aan de slag gaat met het bouwen van een huis. Datzelfde geldt voor een website of webapplicatie ontwikkelen. Ook hier is een soort bouwtekening (wireframe) nodig. Een wireframe is een klikbaar model van de app. Hierop wordt aangegeven met (grijze) vlakken waar bepaalde functionaliteiten komen te staan. De applicatie komt als het ware tot leven en u kunt meteen kunt ervaren of en hoe gebruiksvriendelijk de app is. En ook wat de mogelijkheden zijn en wat juist niet.

Voor beide partijen is zo’n wireframe belangrijk. U weet precies wat u krijgt wanneer de app laat ontwikkelen. En de ontwikkelaar weet precies wat hij of zij moet bouwen.

Webapplicatie ontwikkelen samen met de gebruiker

Tijdens het ontwikkelen van de app werkt uw ontwikkelaar nauw samen met u en met de gebruikers. De reden daarvoor is omdat de ontwikkelaar input krijgt of de applicatie inderdaad werkt zoals het moet en of het gebruiksvriendelijk is. Met deze werkwijze weet u zeker dat de app die u op de markt zet, ook echt is wat gaat aansluiten bij je gebruiker. Zij hebben het immers getest. Of dit nu uw eigen medewerkers zijn of uw klanten.